61. Zarządzanie ryzykiem modeli

Ryzyko modeli jest to ryzyko poniesienia negatywnych skutków finansowych lub reputacyjnych w wyniku podejmowania błędnych decyzji biznesowych na podstawie funkcjonujących modeli.

Celem zarządzania modelami oraz ryzykiem modeli jest ograniczanie poziomu ryzyka modeli stosowanych w Grupie Kapitałowej.

W ramach Grupy Kapitałowej ryzyko modeli zarządzane jest zarówno po stronie danej spółki (właściciela modelu), jak i na poziomie Banku.
W grudniu 2013 roku uchwałą Zarządu powołany został nowy departament, którego jednym z zadań jest zapewnienie większej standaryzacji i integracji metod zarządzania ryzykiem modeli w ramach Grupy Kapitałowej.

61.1. Identyfikacja i ocena ryzyka modeli

Identyfikacja ryzyka modeli w Banku polega w szczególności na:

• gromadzeniu informacji o wszystkich istniejących, budowanych, a także planowanych do budowy modelach,
  • cyklicznym określaniu istotności modeli,
  • określaniu potencjalnych zagrożeń jakie mogą wystąpić w trakcie cyklu życia modelu.

Wszystkie modele istotne w Banku objęte są procesem regularnej, niezależnej walidacji.

Ocena ryzyka modeli ma na celu określenie skali zagrożeń związanych z występowaniem ryzyka modeli. W Banku dokonuje się oceny poziomu ryzyka poszczególnych elementów ważnych z punktu widzenia modelu, oceny ryzyka na poziomie pojedynczego modelu oraz zagregowanej oceny poziomu ryzyka modeli.

Oceny agregowane mogą być w szczególności na poziomie Banku, poszczególnych rodzajów ryzyka lub klas modeli, poszczególnych procesów cyklu życia modeli. Ocena ryzyka modeli dokonywana jest nie rzadziej niż raz do roku oraz w momencie pojawienia się nowych modeli, zmiany skali lub profilu działalności Banku.

61.2. Monitorowanie ryzyka modeli

Celem monitorowania ryzyka modeli jest kontrola ryzyka modeli oraz diagnozowanie obszarów wymagających działań zarządczych. Proces monitorowania ryzyka modeli, w szczególności obejmuje: poziom ryzyka modeli, status wykonania planowanych zaleceń oraz skuteczność realizacji zaleceń w ramach ograniczania ryzyka modeli.

61.3. Raportowanie ryzyka modeli

Raportowanie ryzyka modeli prowadzone jest w Banku w cyklu kwartalnym i rocznym. Raporty zawierają w szczególności:

• wyniki monitorowania ryzyka modeli,
  • informacje o poziomie ryzyka modeli oraz mapę ryzyka modeli,
  • ewentualne propozycje działań zarządczych ograniczających ryzyko modeli,
  • ocenę skuteczności zaleceń podejmowanych w celu obniżenia poziomu ryzyka modeli,
  • wnioski, raporty lub podsumowania wynikające z procesu zarządzania modelami.

61.4. Działania zarządcze obejmujące ryzyko modeli

Celem podejmowania działań zarządczych jest kształtowanie procesu zarządzania ryzykiem modeli oraz poziomu tego ryzyka w Banku.

Działania zarządcze polegają w szczególności na:

• wydawaniu przepisów wewnętrznych,
  • ustalaniu akceptowalnych poziomów ryzyka,
  • wydawaniu zaleceń,
  • podejmowaniu decyzji o zastosowaniu narzędzi wspierających zarządzanie ryzykiem modeli.